»» ابتکارات نظامی شهید چمران در 8 سال جنگ ایران و عراق
ماهنامه همشهری پایداری به مناسبت سی امین سالگرد عروج شهید دکتر مصطفی چمران دستاوردها و طرحهای ابتکاری این شهید بزرگوار را برای نخستین بار همراه با چاپ عکسهای مربوطه معرفی کرد.
شهید چمران در سالهای جنگ و تحریم با کمترین امکانات دستاوردهای بزرگی همچون طراحی و ساخت زیردریایی و... را به نام خود ثبت کرد که الگویی برای ما در سال جهاد اقتصادی است.
کاظم زبرجدی مسؤول اسلحه و مهمات ستاد جنگهای نامنظم که در حال حاضر مدیر اجرایی بنیاد شهید مصطفی چمران است این اطلاعات را در اختیار خبرنگار همشهری پایداری قرار داد.
از پروژه زیردریایی شروع کنیم؟
«پروژه زیردریایی، یکی از طرحهای شهید چمران در دوران دفاع مقدس بود. طرح زیردریایی جهت انهدام و شناسایی منطقه برای نخستین بار توسط دکتر چمران مطرح شد و هدف از اجرای این طرح این بود که با پیاده کردن نیرو میتوانستیم سنگرهای عراق را از طریق آب منهدم کنیم. این طرح با شهادت دکتر چمران به کندی پیش رفت تا اینکه در سال 68 جزو نخستین افرادی بودیم که توسط این زیردریایی به عمق خلیج فارس رفتیم.»
درباره مشخصات زیردریایی بیشتر توضیح می فرمایید؟
این زیردریایی که از شاخصترین دستاوردهای شهید چمران بود سرعتی بالغ بر 28 گره دریایی، ظرفیت سه سرنشین و عمق قوس 100 متر از جنس فولاد داشت که چهار موتور وزن 16 تنی آن را به پیش می برد.
کمی هم در مورد طرح کانال چمران که خودتان معرفی کردید بگوئید.
«اجرای موفقیت آمیز طرح «کانال چمران» پروژه موفقی بود که توسط شهید چمران به اجرا درآمد چراکه این کانال باعث میشد تا نیروهای عراقی نتوانند به سمت جلو پیشروی کنند و تدبیر دکتر چمران، هدایت آب به سمت عراقیها و انهدام سدهای خاکی دشمن بود.
پس از کندن خندق و اجرای طرح، شهید چمران پروژه زمینگیر کردن عراقیها را مطرح کرد و با هدایت آب به داخل کانال باعث شد تا عراقیها تا جایی که زیر پای آنها آب میرفت عقب بروند. عراقیها با زدن خاکریز توانستند پیشروی آب را مهار کنند اما طرحی دیگر به ذهن شهید چمران خطور کرد و آن این بود که سدهای به وجود آمده توسط عراقیها را که برای جلوگیری از پیشروی آب زده بودند و پر از آب شده بود منفجر کنیم.
با فراهم کردن چند تیوپ ماشین موفق شدیم آنها را نزدیک سدهای عراق به هم وصل کنیم و با قدرت چاشنیهای موجود بر روی لاستیکها، آنها را منفجر کنیم و با انفجار این چاشنیها دهانه آب زیادتر میشد و عراقیها به ناچار عقبتر میرفتند. اجرای موفق این طرح باعث شد اهواز و مناطق حاشیهای آن از خطر سقوط نجات پیدا کند و موقعیت آن تثبیت شود.
شهید چمران چه امکاناتی در اختیار داشتند که به فکر ساخت پل یا خودرو و با شرایط خاص می افتادند؟
امکانات؟ اصلا نمیشناختیمش. تفکرات شهید چمران با ابزار اراده او ساخته میشد نه امکانات. به عنوان نمونه ساخت نخستین «پل یونولیت» از دیگر تفکرات شهید چمران بود که موفق شدیم سیر تکاملی آن را در عملیاتهای مختلف اجرا کنیم.
از نکات برجسته این پل آن بود که اگر ترکش به آن برخورد میکرد همچنان در سطح آب شناور باقی میماند.
طرح خودرو مخصوص حرکت در رملهای شنی و نفربر در منطقهای که حتی آدم هم نمیتوانست در آن قدم بردارد توسط شهید چمران کلید خورد و پس از شهادت این شهید بزرگوار این طرح و طرحهای دیگر به خصوص زیردریایی به قوت خود ادامه یافت و تکمیل شد ولی مهم خودباوری بود که این شهید بزرگوار در جان رزمندگان، مهندسان و دیگر افراد برای دستیابی به موفقیتها برای کشور با وجود تمام مشکلات ایجاد میکرد. روحش شاد.
علیرضا رمضانپور
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » رسول شجاعی فرد ( جمعه 90/6/11 :: ساعت 7:19 عصر )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ
انفجار شهاب سنگ با موشک روسی/ تصاویردروغ بزرگ بی بی سی برملا شد[عناوین آرشیوشده]
>> بازدید امروز:
34
>> بازدید دیروز:
1
>> مجموع بازدیدها:
153115